Kanada’yı ziyaret etmek ya da Kanada’da yaşamak istiyorsanız öncelikle hangi vizeye başvuru yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu makalemizde size genel hatlarıyla Kanada vize türleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Ziyaretçi Vizeleri
Eğer Kanada’ya sadece ziyaret amaçlı gitmeyi planlıyorsanız bir ziyaretçi vizesi almanız yeterlidir.
TRV (Temporary Resident Visa): Turistik amaçlarla Kanada’yı ziyaret etmeniz için gerekli vize türüdür. Kısa süreli ziyaretler için uygundur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu vize türüne tabidir.
eTA (Electronic Travel Authorization): Kanada’nın vize istemediği ülkelerin vatandaşı olan ziyaretçilerden talep ettiği elektronik seyahat izin belgesidir. Sadece hava yoluyla Kanada’ya gelen ziyaretçilerden talep edilir. ABD vatandaşlarının bu izni almalarına gerek yoktur.
Super Visa: Bu vize türü Kanada vatandaşı olan ya da Kanada’da oturma izni olan kişilerin ebeveynleri ve büyükanne / büyükbabaları için uygun olan vize türüdür. Kanada ya her gelişte kesintisiz olarak iki yıla kadar kalma hakkı verir ve vizenin geçerlilik suresi 10 yıla kadar çıkabilir. Bu vizeyi alabilmek için bir davet mektubuna ve sağlık durumunu gösteren bir rapora ihtiyaç vardır.
Öğrenim Vizeleri
Kanada’da altı aydan fazla öğrenim görecekseniz bir öğrenim vizesi almanız gerekir.
Canada Study Permit: Altı aydan fazla sürecek akademik, dil ve mesleki eğitim programları için gerekli olan vize türüdür. Altı aydan kısa programlar ya da hobi amaçlı eğitim programları için öğrenim vizesi almanıza gerek yoktur.
Çalışma Vizeleri
Kanada vize türleri arasında en fazla çeşitlilik gösteren çalışma vizeleridir. Kanada kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyan bir ülkedir ve bu iş gücünü karşılayabilmek için dünyanın farklı yerlerinden gelen profesyonellere farklı göçmen programlarıyla kapılarını açmaktadır.
TFWP (Temporary Foreign Worker Program): Kanada hükümeti tarafından ülkedeki iş gücü açığını gidermek için açılan geçici programlardır. Bu programla Kanada’ya gelip, kalıcı bir pozisyona yerleşmek mümkündür.
TFWP altında bulunan programlardan bazıları aşağıdadır:
- Global Talent Stream: Belirli bir alanda uzmanlaşmış çalışanların açılan programlar ya da işveren talepleri doğrultusunda kabul edildikleri program.
- Caregiver: Evde hasta, yaşlı ya da çocuk bakımı alanında uzman kişilerin kabul edildikleri program.
- Seasonal Agricultural Worker: Geçici tarım işçilerinin kabul edildikleri program.
Göçmen Vizeleri
Eğer Kanada’da yaşamayı planlıyorsanız, Kanada’nın göçmenlere verdiği vizelerden birine sahip olmanız gerekiyor. Bu vizelerle bir süre Kanada’da yaşadıktan sonra Kanada vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz.
Express Entry: Kanada’ya göç etmek isteyenlerin başvuru süreçlerini hızlandırmak için tasarlanmış bir göç yönetim programıdır. Bu program çerçevesinde her yıl belirlenen kotalar dahilinde göçmen adayları aile durumu, eğitim düzeyi ve iş tecrübesi kriterlerine göre sıralanır.
Provincial Nominee Program: Kanada’daki her bölgenin bağımsız bir şekilde belirlediği kriterler doğrultusunda göçmen kabul ettiği göç programlarıdır. Her bölge farklı kriterlere sahip olabilir.
Family Class: Kanada vatandaşları ya da Kanada’da oturma iznine sahip olan kişilerin birinci dereceden yakınlarının Kanada’da oturum izni almalarını sağlayan sponsorluk türüdür.
Mülteciler: Geçerli bir sebepten dolayı ülkesine geri dönemeyenler Kanada’da mülteci olarak yaşayabilirler. Mülteci statüsünde Kanada’da yaşamak için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, belirlenmiş bir kuruluş ya da özel bir sponsorluk grubunun sizi refere etmesi gerekir.
Kalıcı oturumunuzu aldıktan sonra Kanada vatandaşlığını almak için hak kazanırsınız. Kanada vatandaşlığını almak için aşağıdaki şartları yerine getirmeniz gerekir:
- Son 5 yıl içinde en az 1095 gün Kanada’da bulunmuş olmak.
- Vergi bildiriminizi eksiksiz bir şekilde yapmış olmak. (Eğer gerekliyse)
- Vatandaşlık testinden geçmek.
- Dil yeteneklerinizi (İngilizce ya da Fransızca) kanıtlamak.