Hizmetler
Express Entry Programı
Express Entry Programı, ekonomik göçmenlik programlarının yönetildiği online bir platformdur. Kanada, kalıcı oturum vereceği adayları Express Entry vize sistemi ile seçmektedir. Bu sistemin altında 4 çeşit federal ekonomik göç programı yer almaktadır.
- Federal Skilled Worker Program
- Federal Skilled Trades Program
- Canadian Experience Class
- Eyaletlerin havuzundan aday seçimi
Express Entry Programı havuzuna kaydolmak için sistemin sormuş olduğu sorular, yukarıdaki dört kategoriden en az biri için gereken koşulları taşıyıp taşımadığınızı tespit etmek için düzenlenmiş sorulardır.
Federal Skilled Worker Kategorisi
Federal Skilled Worker Göçmenlik Programı, Kanada’nın en eski ve puanlamaya dayalı göçmenlik programıdır. Bu kategoriden başvuru yapabilmek için adayın 100 üzerinden 67 puan alması gerekmektedir. Puanlama ise eğitim, İngilizce ve/veya Fransızca seviyesi, yaş, profesyonel meslek tecrübesi ve Kanada’ya uyum sürecini kolaylaştıracak bazı özelliklere sahip olunma dercesine göre yapılır. Bu program 2015 yılından beri Express Entry Havuzu altında işlem görmektedir.
Federal Skilled Worker Programı için 100 üzerinden 67’yi toplamak, Express Entry Programı altından göçmenlik başvurusu yapabileceğinizin garantisi değildir. Express Entry Programı’nın geniş kapsamlı değerlendirme veya sıralama sisteminden de yeterli puanı alamadan göçmenlik başvurusu yapamazsınız.
Yeterli puanı belirleyen faktör ise havuzda profili olan diğer adaylarla yarışıyor olmanızdır. Express Entry’den bir adayın alabileceği en yüksek puan 1200 olup, taban puanlar 2015 yılında sistem uygulamaya geçtiğinden bu yana 419 ile 500 puan arasında değişmektedir.
Yaşınız ne kadar genç, eğitiminiz ne kadar yüksek ve İngilizce ve/veya Fransızca seviyeniz ne kadar iyi ise Express Entry puanlama sisteminden alacağınız puan da o kadar yüksek olacaktır.
30 yılı aşkın hukukçu deneyimiyle Nuriye Şahin’e ulaşın, 1 saatlik randevu sonrasında aşağıdaki tüm soruların cevaplarını öğrenin.
- Uygun olduğunuz bir göçmenlik programı var mı?
- Yok ise bir programa uygun hale gelmek için neler yapabilirsiniz?
- Başvuru süreci nasıl işliyor?
- Sizin için en uygun seçenek hangisi?
Göçmenlik Başvurusunu Destekleyici İş Teklifi
Arranged Employment
Göçmenlik başvurusunu destekleyici iş teklifi için, Kanadalı bir işverenin en az bir yıllık tam zamanlı iş teklifini göçmen olarak gelmek isteyen kişiye yazılı olarak vermesi gerekir.
Ayrıca Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi için gerekli başvurunun yapılıp onay alınmış olması gerekir. Eğer böyle bir iş teklifi var ise göçmen olarak gelmek isteyen kişi hem Express Entry’den 50 veya 200 puan kazanabilir, hem de Federal Skilled Worker kategorisinin kendi puanlamasından ise 15 puan alır. Kazanılacak puan, teklif edilen işin kategorisine göre belirlenmektedir.
Canadian Experience Class
Bu program üzerinden göçmenlik başvurusu yapabilmek için adayın en az bir yıllık Kanada iş tecrübesine sahip olunması gerekmektedir. İş tecrübesinin de National Occupational Classification listesinde en az 0, A, B kategorisinde olması gerekmektedir.
Özellikle Kanada’ya öğrenci olarak gelip, okulu bitirdikten sonra çalışma izniyle çalışan adayların, işlerinin göçmenliğe uygun bir pozisyon olup olmadığı konusuna dikkat etmeleri gerekir.
Sadece yarım saatlik bir randevu ile bir ömür iz bırakabilecek hataların önüne geçebilir, birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bir yıllık iş tecrübesinin nasıl hesaplanacağını, iş tecrübesinin kabul edilebilir ispat yollarının neler olduğunu, İngilizce ve/veya Fransızca dil seviyesi, eğitim, yaş, Kanada’da eğitim almış olup olmadığınız, medeni haliniz gibi diğer faktörlerin etkisini öğrenebilirsiniz.
Express Entry’den den yeterli puanı alıp, göçmenlik başvurusu yapmak için gerekli daveti almadığınız sürece bu kategorinin altından da göçmenlik başvurusu yapmanız mümkün değildir.
Federal Skilled Trades Programı
Bu kategori, programa dahil edilmiş sınırlı sayıdaki meslek gruplarına yönelik bir göçmenlik programıdır. Geçerli mesleklerden bazıları şunlardır:
İnşaat, elektrik ve sanayi ile ilgili teknikerlik seviyesindeki meslekler, bakım, onarım ve makine operatörlüğü ile ilgili meslekler, doğal kaynaklar, tarım ve üretim ile ilgili alt kademe yönetim meslekleri, aşçılar, kasaplar ve fırıncılar…
Bu programdan göçmenlik başvurusu yapmak kolay gibi görünse de birçok niteliğe sahip olmak gerekmektedir. İş tecrübenizi ispatlamalı, gereken dil yeterliliğine sahip olmalı ve bu mesleklerde çalışabilmek için Kanada’da zorunlu ruhsatlandırma işlemlerini tamamlamalısınız.
Bu program 9 üzerinden 5 seviyesinde İngilizce yeterliliği gerektirmektedir. Son 5 yıl içinde 2 yıllık iş tecrübesine sahip olmalısınız. Kanadalı bir işverenden full-time iş teklifi almalısınız ya da Kanada’da alınmış mesleki ruhsatınız olmalıdır.
Uygun mesleki beceriyi taşımak ve genç iş gücü olmak bu program için avantaj sağlamaktadır.
Eyaletlerin Havuzdan Aday Seçimi
Eyaletler, Express Entry’de kayıtlı olan adaylar arasından Eyalet Adaylığı Programları için kendi göçmen adaylarını seçebilirler. Dolayısı ile Express Entry havuzunda profil oluşturmuş bir aday, üç kategoriden birinden göçmenlik başvurusu yapmak için davet alabilir. Ayrıca, yaşamak ve çalışmak için tercih etmiş olduğu eyaletlerden de eyalet adaylığı başvurusu yapması için davet alabilir.
Eyaletler, işgücü açığı olan sektörlerini belirleyip, o sektörlerde ihtiyaç duydukları meslek sahiplerini eyalet adaylığına başvurmasi için davet etme özerkliğine sahiptirler. İhtiyaç duyulan meslekler sıkça güncellendiği için detaylı bilgilendirme için randevu almanız önerilir.
Aile Üyelerinin Sponsorluğu
Kanada Göçmenlik ve Mültecileri Koruma Kanunu, aile birliğinin korunması için kimlere hangi koşullar altında sponsor olunacağını detaylı bir şekilde düzenlemiştir.
Kanada vatandaşıysanız veya Kanada’da sürekli oturma izniniz varsa, resmi olarak evli olduğunuz yabancı uyruklu eşinizi, ya da bir yıl veya daha uzun süredir birlikte yaşadığınız hayat arkadaşınızı sponsor olarak Kanada’ya getirebilirsiniz.
22 yaşından küçük çocuklara, anne-babalara, büyükanne ve büyükbabalara, evlat edinilmiş çocuklara sponsor olarak onları da Kanada’ya getirebilirsiniz.
Aile bireylerine sponsor olabilmek için sponsor olacak kişinin sahip olmasi gereken minimum gelir miktarları ve kaç yıl maddi olarak kefil olması gerektiğine dair süreler farklılık gösterir.
Eşlerin Sponsorluğu
Evlilik birliğine, Kanada’nın göçmenlik kanunlarından yararlanmak amacı ile girilmiş olmamalıdır. Eğer, tarafların önceki evliliklerinden 22 yaşından küçük çocuğu yoksa, sponsorun belli bir gelire sahip olması şartı aranmıyor. Başvuru formları ve eklenecek delillerin çok dikkatli hazırlanması ve göçmenlik makamlarına iyi sunulması çok önemlidir.
Kanada, gey ve lezbiyenlerin evliliğini yasal olarak tanıyan az sayıdaki ülkelerden biridir.
Sponsorluk başvurusunun başarısız olmasının en büyük sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:
- Evliliğin gerçek olduğuna dair yeterince destekleyici delil olmaması,
- Sponsor olan eşin, aile içi şiddetten dolayı aleyhine mahkeme kararı olması ya da polis kaydı olması,
- Sponsor olan eşin, daha önce bir başka eşe sponsor olmuş olması ve Kanada göçmenlik makamlarına verdiği sponsorluk yükümlülüklerini ihlal etmiş olması, bir önceki sponsorluk başvurusunun üzerinden 5 yıl geçmemiş olması,
- Bilgi yetersizliği ve yanlış bilgiler ışığında yapılmış başvurular.
Profesyonelce hazırlanmış sponsorluk başvurusu, sonucun başarılı olmasını destekleyeceği gibi, bilgi eksikliği nedeniyle yapılacak tamiri imkansız hatalardan ve temyiz masraflarından sizi korumuş olur. Bu yüzden deneyimli ve işinde titizlikle çalışan bir Kanada Göçmenlik Danışmanı seçiniz.
Hayat Arkadaşının Sponsorluğu
(Common-law Partner Sponsorluğu)
Bu sponsorluk resmi olarak evli olmasalar da en az bir yıldır evli bir çift gibi aynı çatı altında yaşadıklarını ispatlayabilen çiftler için geçerlidir. Resmi olarak evli olunan eşin sponsorluğunun kurallarına tabidir.
Yasal Engellerden Dolayı Evlenemeyen Eşlerin Sponsorluğu
(Conjugal Partner Sponsorluğu)
Yaşadığınız ülkede ilişkiniz yasal olarak tanınmıyor, suç sayılıyor ya da toplum tarafından benimsenmiyor olabilir. Bu durumda çiftten herhangi biri Kanada vatandaşıysa veya sürekli oturum hakkına sahip ise, kanun sponsorluk başvurusu yapmasına izin vermektedir. Kanada, gey ve lezbiyenlerin evliliğini yasal olarak tanıyan az sayıdaki ülkelerden biridir.
Başvurunuz detaylı şekilde hazırlanmış olmalıdır. Tarafların ilişkisi, yaşadıkları ülkenin kanunları ve kültüründen kaynaklanan engeller net bir şekilde açıklanmalıdır.
Çocukların Sponsorluğu
Sponsor olunan eşin 22 yaşından küçük çocukları var ise, eşin sponsorluk başvurusuna bu çocuklar da dahil edilebilir. Veya Kanada’da sürekli oturma izinini almış ancak henüz Kanada vatandaşı olmamış bir ailenin çocuğu Kanada dışında doğar ise, çocuğa sponsor olmak gerekir.
Göçmenlik başvurusu yaparken, başvuru sahibinin bütün çocuklarını bildirmesi gerekir. Bildirmemiş ise sonradan sponsor olmaya hakkı yoktur. Dolayısı ile bu tip başvurunun uygulama alanı çok geniş değildir.
Evlat Edinilen Çocukların Sponsorluğu
Evlat edinilmiş bir çocuğa sponsor olabilmek için, evlat edinme işlemlerinin ülkenin yasaları takip edilerek gerçekleştirilmiş olması gerekir.
Evlat edinme işlemleri Kanada hükümeti tarafından tanınmalıdır.
Veya Kanada kanunlarını takip ederek, Kanada içinde bir çocuğun evlat edinilmiş olması gerekir.
Bu tip sponsorluk başvurusunun prosedürü diğer aile üyelerinin sponsorluğundan farklıdır.
Anne–babaların ve Büyükanne-Büyükbabaların Sponsorluğu
Eskiden anne-babasına veya büyükanne ve büyükbabasına sponsor olmak isteyenler, uygun gelire ve diğer şartlara sahip ise başvuru yapabilmekteydi. Son yıllarda, Kanada hükümeti kura sistemine geçerek başvuru sayısını sınırladı.
Dolayısıyla sponsor olacak kişinin kuraya katılması ve kuradan adı çıkarsa sponsorluk başvurusunu yapması gerekmektedir.
Yıllık dosya sayısı 20 bin ile sınırlı tutulmaktadır ve yapılmış olan başvurularda ortalama bir yıl içinde sonuçlandırılmaktadır.
Sayı sınırlamasının birden fazla sebebi vardır. Birincisi, yaşlı nüfusun hızlı artışına neden olup, sağlık ve sosyal hizmetlere aşırı yük bindirmek endişesidir. Diğer bir sebep ise, göçmenlik başvurularını karara bağlayan departmanlarının çalışma kapasitesinin sınırsız olmayışıdır.
Sponsor olunan kişilerin sağlık ve sabıka bakımından bir engelinin olmaması gerekir. İstisnai durumlarda bu tür engellere rağmen başvurunun kabulü istenebilir, ancak kabul takdire bağlıdır.
Kardeş, Yeğen, Kuzen veya Herhangi Bir Aile Bireyinin Sponsorluğu
Normal koşullarda, kardeşleri ve ikinci derecedeki akrabaları sponsor olarak Kanada’ya getirmek mümkün değildir. Bunun istisnası, Kanada göçmeni olan kişinin, daha önceden hiç kimseyi sponsor olarak Kanada’ya getirmemiş olmasıdır.
Kanada’da başka hiçbir akrabasının olmaması ve kendi geldiği ülkede ise sponsor olarak getirebileceği başka akrabasının olmaması gerekir.
Eǧer, durumuz yukarıdaki tanıma uyuyorsa, Nuriye Şahin’den randevu alabilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Ayrıca, anne ve babasını kaybetmiş, 18 yaşından küçük olan kardeşlerin sponsor olarak Kanada’ya getirilmesine yasalar izin vermektedir.
Eyalet Adaylığı Yolu ile Göçmenlik
Provincial Nominee Programları
Kanada 10 eyalete ve kuzeyde Federal hükümete bağlı sınırlı özerklik verilmiş üç bölgeye ayrılmıştır.
Kanada Federal Hükümeti, bütün eyaletlerle ve kuzeyindeki özerk bölgelerle ilgili her yıl belirli sayıda göçmen adayını seçme anlaşmaları imzalamıştır. Bu ikili anlaşmalar uyarınca, eyaletlerin ve özerk bölgelerin kendi göçmen adaylarını seçme ve göçmenliğe aday belgesi verme hakkı vardır.
Ancak seçilecek adayların yıllık sayısı yapılan ikili anlaşmalarda belirlenmektedir. Eyalet yıllık kotasına ulaşınca programları bir sonraki yıla kadar başvurulara kapatılmaktadır.
Eyaletler ve özerk bölgeler, ekonomilerinin ihtiyacı doğrultusunda göçmenlik aday belgesi kriterlerini belirleme hakkına sahiptir.
Ancak Kanada’nın göçmenlik kanunlarını uygulama yetkisi, Federal Hükümet’e aittir. Dolayısı ile, eyaletlerin yetkisi göçmenliğe aday belgesi vermekle sınırlıdır. Göçmenlik başvurularını incleme ve karara bağlama yetkisi Federal Hükümet’e aittir. Göçmenliğe aday belgesini, adaya göçmenlik başvurusu yapma hakkı veren bir belge olarak tanımlayabiliriz.
Bu programın hedeflediği grupları aşağıda bulabilirsiniz:
- Kanada’da uluslararası öğrenci olarak bir kolej programı, üniversite programı, master ve PhD bitirmiş olanlar, uluslararası ögrenci olarak mezun olmuş kişiler.
- Hatırlatma:
Kanada’ya uluslararası öğrenci olarak gelmek isteyenlerin, sadece okul ve program seçiminde değil, ayrıca eyalet seçiminde de kendilerine en uygun olanağı sunacak eyaleti seçmeleri çok önemlidir. Bu programlarda genellikle mezuniyet şartı ve bir işverenden iş teklifi alınması şartı birlikte aranır. Bazı eyaletlerde, master ve PhD mezunları için iş teklifi şartı yoktur. - Kanada’ya öğrenci olarak gelmek isteyenlerin alacağı bir saatlik danışmanlık hizmeti ileride duyulacak pişmanlıkları ve masraflı çözümleri ortadan kaldıracaktır. Detaylı bilgi ve randevu için iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.
- Hatırlatma:
- Kanada’nın bazı eyaletleri “çok aranan ya da rağbet gören meslekler” olarak tanımladıkları, ihtiyaç duyulan bazı meslek dallarına başvuru yapma hakkı sunar.
- Bu meslek grupları sabit olmayıp, eyaletin ihtiyaçlarına göre zaman zaman belirlenip, ihtiyacı ortadan kalkınca veya programın kotası dolunca ikinci bir duyuruya kadar program kapatılıyor. Bu mesleklere IT sektöründen tır şoförlüğüne, tarım işçiliğinden yardımcı sağlık hizmetlerine kadar birçok farklı iş kolu girebilir.
- Eyalet, Express Entry havuzunda profili olan adaylara, eyalet adaylığı başvurusu yapmaları için davet göndererek işlemleri başlatabilir. Veya adayın, tarım işçiliği, tır şoförlüğü gibi meslekler için Kanadalı işverenden iş teklifi alması halinde doğrudan eyalet adaylığına başvurmasına izin verilir.
- Eyalet adaylığı altında küçük yatırımcılık ve girişimcilik programları minimum 150,000.00 Kanada dolarından başlayan ve her eyaletin belirlemiş olduğu kriterler çerçevesinde var olan bir işyerine ortak olmak veya satın almaya veya sıfırdan iş kurmaya dayalı programlardır.
- Hem yatırılacak sermayenin miktarının ve net varlığın kanıtlanması hem de yatırım yapılacak olan alanın istihdam yaratma karlılık durumunu ispatlanması gerekmektedir.
- Yatırım yapılacak iş kollarına getirilen kısıtlamalar veya sağlanan avantajlarla her bir programın çok detaylı bir şekilde adayın durumuna uyup uymadığının değerlendirilmesi gerekir.
- Adayların belli bir seviyede İngilizce bilmesi, yatırım yapacağı alanda iş tecrübesine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca yaşla ilgili sınırlamalar gibi birçok başka detay da başvurunun değerlendirmesinde etkili olacaktır.
- Yatırımcı ve girişimci olarak gelmek isteyen adayın hem iş kolunu, hem ne kadar yatırım yapmak istediğini ve nerede yaşamak istediğine bağlı olarak, uygun programları belirlemek ve detaylı bir yol haritası çizmek gerekmektedir.
- Başvurunun başarıyla sonuçlanması için ciddi bir ön çalışma yapmak gerekir. İş planı profesyonelce yazılmış olmalıdır. Bir finans uzmanı, muhasebeci, iş hukuku ve yetkin bir avukat ve yerel ticaret odasının koordinatörlüğünde hukuksal işlemlerin tamamlanması gerekir.
- Ayrıca bu kategoride eyalet yatırım projesi onayladıktan sonra, hemen ardından eyalet adaylığı sertifikası verilmez. İşyeri açılıp bir yıl işletildikten sonra, eğer eyaletin denetlemesinden geçer ise eyalet adaylığını onaylar.
- Yatırımcı olarak kabul edilmeyen bazı iş kolları ise; gayrimenkul satın almak, oda -kahvaltı tarzındaki aile işletmelerini işletmek, benzin istasyonu satın almak ve pasif yatırım olarak sayılabilecek yatırımlardır.
Bu programın koşulları sıklıkla güncellendiği için internet sayfamızda detaylar yer almamaktadır. Daha detaylı ve güncel bilgi için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Bakıcı Kategorisinde Göçmenlik
Kanada vatandaşı ya da sürekli oturma hakkına sahip olanlar, evinde küçük çocuğu ya da bakıma muhtaç yaşlı aile ferdi olanlar bu kategoriden başvuru yaparak yabancı uyruklu bir kişiyi bakıcı olarak işe alabilirler.
İşe alınan kişi sadece iki yıllık bir süre için çalışma izni ile çalışıp, ülkesine geri dönebilir. Ya da iki yıl sonrasında göçmenlik başvurusu yapabilir.
Bu programa başvuru şartları son yıllarda birçok değişikliğe uğramıştır. Şu anda pilot program olarak test edilmektedir.
Yıllık dosya sayısı 2500 ile sınırlandırılmış olup, program alt kategorilere bölünmüştür.
Alt kategoriler şunlardır:
- Evde çalışan çocuk bakıcısı ve evde çalışan yardımcı
- Ciddi sağlık problemi olan hastalara hizmet veren hasta bakıcıları
Daha önce var olan yatılı bakıcılık programının yerini yukarıdaki iki program almıştır.
Adaylar belirli bir seviyede İngilizce bilmelidir, iş tecrübesi veya bakıcı eğitimini almış olmaları gerekmektedir. Ayrıca adaylar en az lise mezunu olmalıdırlar. Ve Kanadalı işveren, Kanada hükümetinden yabancı uyruklu bakıcı çalıştırmak için bazı durumlarda izin belgesi alma mecburiyetindedir. Tüm bu gerekliliklerden dolayı programa uygun olmak kolay değildir.
Türkiye’den bu kategoride başvuran adaylardaki en büyük eksiklik dil yeterliliğidir. Adaylar IELTS General sınavında 9 üzerinden 5 seviyesinde dil yeterliliği göstermelidir.
Bakıcı olarak Kanada’ya gelmek istiyor olabilirsiniz ya da yabancı uyruklu bir bakıcıyı ülkenize getirerek aile büyüklerinize ya da çocuk bakımına yönelik hizmet almak istiyor olabilirsiniz. Çevre, eş dost ya da arkadaşlarınızdan aldığınız bilgi detaylı ve güncel olmayabilir. Konuyla ilgili güvenilir ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.
İnsani Sebeplere Dayalı Göçmenlik Başvuruları
Humanitarian and Compassionate Ground
Kanada, normal şartlarda göçmenlik kanununun aradığı koşulları taşımayanların veya bazı sağlık sorunları ve cezai engelleri olanların göçmen olarak ülkeye gelmesine izin vermez. Fakat Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kanunu, bu kişilerin insani sebeplere dayanarak göçmenlik başvurusu yapmasına izin veren bir kategoridir. İnsani sebepler ise şunlardır:
- Adayın Kanada’da ne ölçüde yerleşik bir düzen kurmuş olduğu
- Kanada’ya olan aile bağları
- Çocukların çıkarının her şeyden önce gözetilmesi
- Eğer aday geldiği yere gönderilir ise karşı karşıya kalacağı sorunlar ve imkansızlıklar
Bu başvuru tipi normal kurallara ayrıcalık tanıyan bir başvuru tipidir. Kabulü takdire bağlıdır. Hem başvurunun sonuçlanma süreci uzundur, hem ispatı zordur. Ancak başka bir hukuki yol yok ise çok kapsamlı bir başvuru ile başarılı sonuç almak mümkündür.
Kapsamlı, detaylı ve profesyonelce hazırlanmış bir başvuru için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
Temporary Resident Visas-Geçici Yerleşik Vizeler
Study Permits/Öğrenci Vizeleri
2019 yılı itibariyle Kanada, dünyada en çok uluslarası öğrenci kabul eden ülkeler arasında 4. sıradadır. Kanada, sadece eğitimde en iyi ülkelerden biri olmakla kalmayıp, eğitim sonrasında uluslararası öğrenci olarak mezun olan ögrencilere tanıdığı haklar bakımından da oldukça ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Kanada uluslarası öğrencileri aynı zamanda göçmenlik için güçlü adaylar kitlesi olarak görmektedir. İstatistikler, Kanada’da eğitim almış kişilerin sosyal hayata ve profesyonel hayata uyumlarının hızlı olduğunu, istihdam konusunudaki açığı doldurmakta daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bu verilerin ışığında, mezun olan öğrenciler maksimum üç yıla kadar Kanada’da çalışma izni alabilirler. Gerekli diğer koşulları taşımaları halinde de çeşitli kategorilerden göçmenlik başvurusu yaptıklarında kolaylık tanımaktadır. Ayrıca, öğrencilik sırasında da part-time çalışma hakkı verilmektedir.
Global Affairs Canada ve The Council of Ministers of Education’ın işbirliği ile kurulmuş olan Edu Canada’ya göre aşağıdaki nedenlerden dolayı Kanada’yı seçmek oldukça avantajlıdır.
Neden Kanada:
- Eğitiminizi alanında en iyi ve en parlak olandan alacaksınız.
- Sıcak bir hoş geldin ile karşılanacaksınız.
- Dünyanın en yüksek yaşam kalitesini sunan ülkelerden birisi Kanada.
- Gelecekte sizi parlak bir kariyer bekliyor.
- Eğitim ve yaşam giderlerinizi rahatça karşılayabileceksiniz.
- Benzersiz bir deneyim yaşayacaksınız.
Öğrenci Vizesi
Kanada’da eğitim görmek için yabancı öğrencilerin, Öğrenci Vizesi almaları gerekir. Fakat yabancı uyruklu öğrenci altı ay veya daha kısa süreli bir eğitim programına katılıyorsa, öğrenci vizesi alma mecburiyeti yoktur.
Ziyaretçi Vizesi
Kanada Türk vatandaşlarından ziyaretçi vizesi istediği için, altı ay ya da daha az süreli eğitim için Kanaya’ya gelmek istiyorsanız, ziyaretçi vizesine başvurmanız gerekmektedir.
Kanada’ya öğrenci olarak gelmek için Vatandaşlık ve Göçmenlik Kanunlarının aradığı genel koşullar ise şunlardır:
- Kanada’daki eğitim kurumlarından birine kabul edilmiş olmak,
- Kanada’daki öğrenciliğiniz süresince, Kanada’da yaşama ve okul ücretini ödeyecek maddi gücünüzün olduğunu kanıtlamak,
- Sabıka ve sağlık bakımından bir engeli olmamak,
- Eğitim ile ne amaçladığınızı tutarlı bir şekilde açıklamak ve size verilen vizenin kurallarına uyacağınıza dair hiçbir kuşku bırakmamak.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Seçtiğiniz okulun bağlı olduğu eyaletin, Eğitim Bakanlığı tarafından tanınmış olmasına dikkat ediniz. Aksi takdirde ileride göçmen olarak başvurmaya karar verirseniz, Kanada’da aldığınız eğitim, size gerekli olan göçmenlik değerlendirme puanını sağlamaz.
Eğitim hedeflerinizi önceden belirleyin. Hedefiniz okul seçiminde size ışık tutacaktır.
Eğer hedefiniz eğitiminizi tamamladıktan sonra Kanada’da kalmaksa, eğitim göreceğiniz alanı seçerken iş bulma faktörünü hesaba katın.
Lütfen bizimle iletişime geçin.
Yurt dışında eğitim almayı düşünüyorsanız, karar vermeden önce Kanada’nın sağladığı olanakları detaylı bir şekilde araştırıp değerlendirin. Diğer ülkelerle karşılaştırın ve kesin kararınızı verin. Detaylı bilgi almak ve danışmak istediğiniz tüm sorular için bizimle iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.
Okul seçimi ve vize başvurusu yaparken alacağınız profesyonel yardım, geleceğinizi planlamak ve ilerde karşılaşabileceğiniz yasal problemleri ortan kaldırmak için önemli bir adımdır.
Geçici Çalışma İzni
Yabancıların Kanada’da geçici olarak çalışmaları için çalışma vizesi almaları şarttır.
Kanada’ya çalışma vizesi ile gelebilmek için, Kanadalı bir işverenin iş teklifinde bulunması gerekir. Bu yüzden Kanada’ya çalışma izni ile gelmek isteyen kişi ilk olarak, iş teklifi vermeye ve üstüne düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmeye hazır Kanadalı bir işveren bulmalıdır.
Kanadalı işverenin yabancı uyruklu birine iş teklifinde bulunabilmesi için, belli bir meslekte aradığı elemanı Kanada içinde bulamadığını ispatlamak zorundadır. İspat için ise; verdiği iş ilanlari, iş görüşmesi kayıtları, ve birçok detaylı belge ile Kanada Hükümeti’nin Servis Kanada Departmanı’na başvurmalıdır.
İşveren yabancı işçi çalıştırmak için Servis Kanada Departmanı’na, Labour Market Impact Assessment Opinion (LMIA) / Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi ile başvurmalıdır. İşçi bu belgeyi kullanarak geçici çalışma iznine başvurup, Kanada’ya çalışma izini ile gelebilir.
Ayrıca geçici çalışma izni ile Kanada’ya gelebilmek için mesleğinizin ihtiyaç duyulan meslekler arasında olması gerekir. Bu tip meslek grupları, genellikle yüksek eğitim gerektiren ve revaçta olan mesleklerdir. Üniversitelerin araştırma görevlileri, bilgisayar bilimi ile ilgili meslekler, gıda endüstrisi, petrol endüstrisi ve küçük aile işletmeleri gibi meslekler bu grupta yer alabilir.
Çalışma İzni Alırken İstisnalar ve LMIA Zorunluluğu Olmayan Çalışma İzinleri
Çalışma izni alırken bazı gruplar ve durumlar için istisnalar geçerlidir. Uluslararası öğrenciler, bu öğrencilerin eşlerine verilen çalışma izinleri, Kanada’ya iltica etmiş olup yasal prosedürü devam edenler, uluslararası ikili anlaşmalardan kaynaklanan istisnalar, akademik değişimler, işle ilgili araştırmalar, eğitim için kısa süreli faaliyetler istisnai durumlara örnek olarak sıralanabilir.
Bu istisnalardan faydalanıp faydalanamayacağınızı öğrenmek için detaylı bir değerlendirme gerekir. Bu değerlendirme için lütfen bize başvurun.
LMIA gerektirmeyen bazı çalışma izinlerinin detayını görmek için Business Immigration bölümünü inceleyebilirsiniz.
Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni
Kanada’da bir kolej ya da üniversiteden mezun olan uluslararası öğrenciler, çalışma iznine başvurduklarında maksimum üç yıl çalışma izni alabilirler. Bu süre Kanada’da aldıkları full-time eğitimin süresi ile sınırlandırılmaktadır.
Uluslararası Öğrencilerin Çalışma İzinleri
Öğrenci Vizesi ile Kanada’da bulunan yabancıların, öğrenci oldukları dönem içinde yarım zamanlı çalışmaları için, çalışma izni almalarına gerek yoktur. Çalışma alanı kampüs içinde veya kampüs dışında olabilir.
Üniversite Eğitimi Gerektirmeyen Meslek Gruplarının Çalışma İzni Başvuruları
Üniversite ya da kolej eğitimi gerektirmeyen belirli sektörlerdeki meslek gruplarında çalışma izni ile Kanada’ya gelme kapsamı, göçmenlik kanunlarında yapılan son düzenlemelerle genişletilmiştir.
İnşaat işçiliği, ağır sanayi makine operatörlüğü, çiftlik işçiliği, petrol çıkarma endüstrisi ile bağlantılı olan bütün mesleklerler bu gruba girmektedir.
Bu meslekler, eyalet düzeyinde ve yerel yönetimler tarafından sertifikaya ya da ruhsata bağlanmış olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, yabancı çalışan Kanada’ya geldikten sonra belli bir zaman dilimi içinde gereken sertifikayı ya da ruhsatı almakla yükümlüdür.
Bu kategoriden yapacağınız kişisel iş başvurularında sonuç olmak oldukça zordur. Örneğin, Kanada’ya tarım işçisi olarak genellikle Meksika’dan insanlar gelmektedir. İşveren tarım işçisi için izin belgesine başvurduğunda, izin belgesini tek bir birey için değil, ihtiyacı olan işçi sayısı kadar toptan almaktadır ve bir önceki sezonda çalıştırdığı grubu tekrar çağırmaktadır. Dolayısıyla bazı gruplar ve topluluklar kişisel başvurulardan daha avantajlıdır.
Turist vizeleri
Visitor Visas
Sağlık engeli, sabıka kaydı ve Kanada’nın ulusal güvenliğini tehdit edecek bir engeli olmayan herkes Kanada’yı ziyaret etmek için vize başvurusunda bulunabilir.
Vize başvurusunu yapan kişi, ziyaret süresinin sonunda ülkesine dönmek için inandırıcı ve güçlü sebeplere sahip olmalıdır. Vize başvurusunu yapan kişi, Kanada ziyaretini ödeyecek maddi gücü olduğunu ispatlamalıdır.
Ziyaretçi Vizesi Kimler İçin Uygundur:
- Kanada’daki yakınlarını ziyaret etmek isteyenler,
- Turistik olarak Kanada’yı gezip görmek isteyenler,
- Kanada’daki yatırım ve iş olanaklarını araştırmak isteyenler ve
- Kanada’ya altı aydan daha kısa süreli dil eğitimi veya başka kısa süreli bir kurs almak için gelmek isteyenler için uygundur.
Altı ay ya da daha kısa bir süreliğine dil öğrenmek için Kanada’ya gelmek isteyenlerin, öğrenci vizesine başvurmalarına gerek yoktur. Öğrenci Kanada’ya geldikten sonra, kalış süresini uzatmak isterse, Kanada içinden başvuru yapabilir. Kanada’dan ayrılmadan Ziyaretçi Vizesi’ni uzatması mümkündür.
Ancak dil eğitiminin sonunda uluslararası öğrenci olarak bir eğitim programına devam edecekseniz, öncelikli olarak Study Permits/Öğrenci Vizesi başvurusu yapılması daha uygundur.
Kanada’nın vatandaşı olduğunuz ülkeye vize uygulayıp uygulamadığını öğrenmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
İstisnai Durumlar İçin Geçici Oturma İzni
Temporary Resident Permit
Temporary Resident Permit, bir çeşit geçici oturma iznidir. Bu izin ile normal koşullar altında Kanada’ya girişine ve kalmasına izin verilmeye kişilere, Göçmenlik Bakanlığı tarafından geçici olarak ve takdire bağlı olarak izin verilir.
İzin verilebilmesi için aranan koşullar şunlardır:
Kişinin Kanada’nın kamu güvenliğine ve kamu sağlığına tehlike oluşturmaması. Kanada’ya girmek için inandırıcı ve geçerli sebebinin olması.
Verilen iznin süresi birkaç gün ile sınırlı olabileceği gibi iki yıla kadar uzayabilir. Verilen kısa izin süreleri istek üzerine uzatılabilir.
Anne-Babalar ve Büyükanne-Büyükbabalar İçin Süper Vize
Super Visa For Parents and Grandparents
Anne-babalara, büyükanne ve büyükbabalara sponsor olarak göçmenlik başvurusu yapılırken getirilen kısıtlamalara çözüm olarak bu gruptaki akrabalar için Süper Vize denilen uzun süreli bir ziyaretçi vizesi kategorisi oluşturulmuştur. Son yıllarda getirilen kota ve kura, sistemin getirdiği kısıtlamalardandır.
Süper Ziyaretçi Vizesi:
- Çok girişli olarak verilir.
- 10 yıla kadar geçerlidir.
- Her girişte maksimum iki yıla kadar Kanada’da ziyaretçi olarak oturma hakkı verir.
- Geçici bir vize türüdür.
Kanada’daki çocuk ve torunların, Süper Ziyaretçi Vizesi ile gelecek bu kategorideki yakınlarına ilişkin bazı zorunlulukları vardır. Kanada’yı ziyaretleri süresince tüm masraflarını karşılayacak maddi imkanlara sahip olduklarını belgelemeleri gerekir. Bu tür vize ile gelenlerin Kanada’yı ziyaretleri süresince özel sağlık sigortası satın almış olmaları aranan diğer temel şartlardan biridir.
Seyahat etme engeli olmayan ve Kanada’da sürekli yaşmayı planlamayan aile büyükleri için Süper Vize en uygun seçenektir.
Startup / Girişimci Vizeleri
Bu program 2014 yılında pilot olarak başlatılmıştır. Amacı, yabancı girişimciler ile Kanadalı özel yatırımcı gruplarını buluşturmak ve yabancı girişimcilere hem sermaye hem de başarılı olmaları için gereken her türlü desteği sağlamaktır.
Programa başvuru yapabilmek için gereken koşullar:
- Maksimum 5 ortaklı bir şirket kurulmuş olmalıdır. Her bir ortağın şirkette en az yüzde 10 hissesi olmalıdır. Kurulan iş aktif olarak ortaklar tarafından yönetilmeli ve iş aktif olarak Kanada’da faaliyet gösteriyor olmalıdır. Kurulan iş, yeni bir iş olmalıdır. Birden fazla ortağın göçmenlik işlemlerini aynı dosyadan yürütmek de mümkündür.
- Proje, yetki sahibi Kanadalı özel sektör yatırımcılarından biri tarafından istihdam edilmiş olmalıdır. Yatırımcı, yatırımı destekleme mektubunu doğruca Kanada Göçmenlik makamlarına göndermelidir.
- Ortaklar, gereken minimum İngilizce dil yeterlilik puanına sahip olmalıdırlar.
- Başvuru sahibinin kendi sermayesini yatırması gerekmez. Kanada’da bir yıllık yaşam giderlerini karşılayacak bir paraya sahip olduğunu banka kayıtları ile göstermelidir.
Yukarıdaki adımlar tamamlanıp, göçmenlik başvurusu yapıldıktan sonra aday göçmenlik başvurusunun sonuçlanmasını beklerken, çalışma vizesine başvurmalı ve projeyi hayata geçirmek için gerekli adımları atmaya başlamalıdır.
Bu gruptan verilmiş vizelerin sayısı oldukça azdır. İyi bir fizibilite planı ve orijinal iş fikri olan girişimciler, doğru yatırımcı ile eşleştirildikleri takdirde başarılı sonuçlar alabilirler.
Rural and Northern Immigration Pilot Program
Kuzey ve Kırsal Bölgeler İçin Göçmenlik Pilot Programı
Kanada’nın küçük şehirlerinden ve kuzey bölgelerinden büyük merkezlere yapılan göç, küçük yerleşim yerlerinde birçok işletmenin kapanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kırsal kesimin ekonomisinin küçülmesine ve istihdam konusunda ciddi açıklar oluşmasına sebep olmaktadır.
Küçük yerleşim yerlerine yapılacak göçü özendirmek bugüne kadar oldukça zor olmuştur. Göçmenlik makamları, merkezi hükümet, eyalet ve belediyeler ile birlikte çalışarak, küçük yerleşim yerlerinin istihdam açığını kapamak üzere çalışmaktadır.
Bu amaçla pilot program oluşturulmuştur. Seçilmiş yerleşim yerlerinde çalışmak için göçmen adayları çekilmesi hedeflenmekte ve bu hedefe dayalı bir model denenmektedir.
Pilot projeye aktif olarak katılan şehirler ve yakında katılacak olan şehirler aşağıdaki linkten görüntülenebilir.
Adayların Pilot Projeye Başvurabilmeleri İçin Şunlar Gerekmektedir:
- Aday, başvurmak istediği işte en az bir yıllık iş tecrübesine sahip olmalıdır veya Kanada’da en az 2 yıllık full-time bir programdan, programa dahil olan şehirlerin birinde okuyarak mezun olmuş olmalıdır.
- Teklif edilen işin gerektirdiği profesyonel niteliklere bağlı olarak en az 4 ile 6 arasında İngilizceye dil yeterlilik seviyesine sahip olmalıdır.
- En az lise mezunu olmalıdır.
- Bir yıllık yaşam ve yerleşim masraflarını karşılayabilecek durumda olmalıdır.
- İş teklif edilen şehirde yaşayacağına göçmenlik makamlarını ikna etmelidir.
- Çalışılacak şehrin aradığı başka şartlar var ise o şartlara sahip olmalıdır.
Bu program önce bir şehirde test edilmiş ve oldukça başarılı sonuçlar alınınca katılan şehirlerin sayısı artırılmıştır.
LMIA, Labour Market Impact Assessment Opinions
Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi
Yabancı uyruklu kişilerin Kanada’da çalışma vizesine başvurabilmeleri için, önce Kanadalı işverenin, Employment and Social Development Kanada’dan izin belgesi alması gerekir.
Bu izin belgesine Labour Market Impact Assessment Opinion (Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi) denilmektedir.
Kanadalı işverenin, yabancı işçi çalıştırabilmek için bir takım yasal zorunlulukları vardır: Ülke içinde, işe uygun elamanı bulamadığını, yasalara uygun bir sekilde yabancı uyruklu işçi almasının Kanada ekonomisine de katkıda bulunacağını, yabancı çalışana da Kanadalı bir çalışana ödemesi gereken ücretin aynısını ödeyeceğini ve aynı yasal hakları tanıyacağını ispatlaması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu aday, işverenin sağladığı LMIA belgesi ile çalışma iznine başvurabilir.
LMIA kendi içinde 4 alt kategoriye ayrılmıştır. Her bir kategorinin başvuru şartları birbirinden farklıdır.
Bu kategoriler şunlardır:
Yüksek ücretli çalışanlar
Düşük ücretli çalışanlar
Sezonluk tarım işçileri
Tarım çalışanları
Bu programaların detayları sık sık güncellenmektedir. Dikkatli ve titiz hazırlanmış bir LMIA başvurusuyla oldukça başarılı bir sonuç alabilirsiniz. Ayrıca profesyonel başvuru işverenin ileride yapılacak denetimlerde beklenmedik sürprizlerle karşılaşmasını da önler. Daha fazla bilgi ve titizlikle hazırlanmış bir başvuru için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Global Talent Stream
Uluslararası Yetenekler Grubu
Pilot proje olarak başlatılmıştır. İşverenlerin özgün yeteneği ve uzmanlığı olan kişiler için LMIA (Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi) alımını hızlandıran bir programdır. Başvuru yapan adaylar belirtilmiş meslek gruplarına dahil olmalılardır.
Projeye dahil edilen meslek grupları bilgisayar ve iletişim teknolojisi ile ilgili meslek gruplarıdır.
Proje partneri ise eyaletlerin ilgili bakanlıkları ile bazı ekonomik ve bilimsel konseylerden oluşmuştur. Bu programın altında iki-üç hafta gibi kısa bir sürede LMIA onayı alıp, ihtiyaç duyulan çalışanı, kısa sürede Kanada’ya getirmek mümkündür.
Intra Company Transfers (Şirket İçi Transferler)
Çok uluslu şirketlerin bir alanda uzman olan veya üst düzey yönetici seviyesinde olan çalışanlarını başka bir ülkeden Kanada şubesine çalışma izni ile getirmesine olanak tanır. Yabancı işçi çalıştırma izin belgesinden muaf bir çalışma izni çeşididir.
İki yıla kadar verilip gerektiğinde uzatılması mümkündür. Bu tür bir çalışma izninin alınabilmesi için getirilecek olan çalışanın Kanada’daki şubede çalışması çok önemli olmalıdır.
İş İnsanlarının İş Ziyaretleri (Business Visitor Visas)
İş ziyaretleri için, Çalışma Vizesi almak gerekmez. Gerekiyorsa, Ziyaretçi Vizesi almak yeterlidir. İş insanları, diplomatlar, sporcular, gazeteciler, sahne sanatları sanatçıları Çalışma Vizesi almadan kısa sureli olarak iş için kalabilirler.
International Agreements (Uluslararası Anlaşmalar)
Uluslararası anlaşmalara dayalı olarak çalışma izni başvurusu yapacak olanların işverenlerinden LMIA (Yabancı İşçi Çalıştırma İzin Belgesi) almasına gerek yoktur.
LMIA onayının zorunlu olmaması, Kanadalı işverenin ihtiyaç duyduğu iş gücünü kısa sürede çalışma izni ile Kanada’ya getirmesine imkan tanır.
Bu anlaşmalara serbest ticaret anlaşmaları denilir ve bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Canada-United States-Mexico Anlaşması (Eski adı ile NAFTA)
- Canada-European Union: (Comprehensive Economic and Trade Agreement/Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması)
- Canada-Korea Anlaşması
- Canada-Costa Rica Anlaşması
- Canada-Chili Anlaşması
Bu ikili anlaşmalar karşılıklık esasına dayanmaktadır. Ayrıca ancak anlaşmanın tarafı olan ülkelerden birinin vatandaşıysanız anlaşma hükümlerinden yararlanabilirsiniz. Yürürlükte olan ikili anlaşmaların sayısı 15 olup, ikili görüşmelerin devam ettiği ülke sayısı da 8’dir.
Canada-United States-Mexico Anlaşması altında, çalışma izni verilen üç mesleki kategori vardır. Bu kategoriler, anlaşmada sayılan profesyonel meslekleri; şirket içi transferler, tüccarlar ve yatırımcıları kapsar. İş amaçlı ziyaretler için de geçici çalışma izni alınmasına gerek yoktur.
Uluslarası anlaşmalar, uzmanlaşmış iş gücünün hızlı bir şekilde dolaşımına imkan vermektedir. Tamirat, bakım, araştırma gibi kısa sureli projeler bu kapsama girer.
İşveren olarak ya da Kanada’da calışmak isteyen kişi olarak ülkeniz ile Kanada arasında bir anlaşma olup olmadığına bakılmalıdır.
Ayrıca adayın gelmek istediği ülke ile Kanada arasında bir anlaşma varsa yasal bir çözüm üretilip üretilemeyeceğine bakılır.
Bu yüzden bu anlaşmalar bir anlamda göçemenlik mevzuatının bir parçası olarak görülmelidir.
Provincial Investment Programs
Eyalet Yatırım Programları
Provincial Investment Programları, Provincial Nominee Programlarının alt kategorilerinden biridir. Her bir eyalet programları için kendi kriterlerini belirlemektedir.
Uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi ve programın daha iyi çalışması için zaman zaman programdaki detaylar değişikliğe uğramaktadır.
Güncel değişikliklerden haberdar olmak ve detaylı bilgi almak için lütfen bize ulaşarak randevu alın.
Bu programda her eyaletin kriterleri farklı olabilir:
- Adayın net malvarlığı ve minimum yatırım miktarı
- İngilizce ve/veya Fransızca seviyesi
- Başvuru ücretleri, başvuruların karara bağlanma süresi ve bir depozito ödenmesi gerekip gerekmediği
- İş tecrübesi veya eğitim ile ilgili sahip olunmasi gereken minimum özellikler
- Bazı eyaletler öncelikli sektörler listesine sahiptir. Bazıları ise yatırım yapılamayacak iş alanları listesine, bazıları da her iki listeye sahiptir.
Peki, prosedür nasıl işliyor:
- Aday ile detaylı bir görüşme yapılır. Adayın eğitim geçmişi ve profesyonel geçmişi incelenir. Net varlığı ve yapmak istediği maksimum yatırım miktarı öğrenilir. Aile yapısı, Kanada’ya göçmek istemesindeki sebepler, Kanada’da nerede ve neden yaşamak istediği gibi konular hakkında bilgi toplanır.
- Adaydan alınan bilgilerin ışığında, uygun olan program veya programlar belirlenir.
- Aday ile belirlenen program veya programların detaylarını paylaşılır. İstenen her bir adaylık kriteri ile ilgili gereken evrak desteğini sağlayıp sağlayamacağına bakılır. Destekleyici belgelerin toplanması için gerekli içerik desteği sağlanır.
- Birçok eyalet, Expression of Interest (İstek Beyanı) dediğimiz başvuruyu yapmadan önce ilgilenilen eyalete bir keşif gezisi yapılmasını önerir. İsteğe bağlı olarak bu gezi detaylı olarak programlanır ve gerekirse geziye eşlik edilir.
- Yatırım yapılacak iş alanını belirledikten sonra, iş planı yazılır. Yeni bir iş kurmada veya var olan bir işi satın almada ihtiyaç duyulacak hizmet sektörleri ile gerekli bağlantılar kurulur.
- Expression of Interest (İstek Beyanı) ile eyalete ilk başvuruyu yapılır.
- Eyalet adaylığı başvurusu yapmak için davet gelmesi halinde gerekli başvuru diğer hizmet sağlayanların da katkısı ile hazırlanır.
- Eyalet adaylığı başvurusu onaylanırsa, hem aday hem aile bireyleri hem de çalıştırmayı düşündüğü kilit elemanlar için önce çalışma iznine başvurulur.
- Çalışma izni alınınca aday, kabul edildiği eyalete gelip verilen zaman dilimi içinde yatırım yapar. Belli bir süre sonra açılan işyeri sermaye, çalışan kişi sayısı ve tahmin edilen ciro açısından bir teftişten geçer.
- Teftiş olumlu geçerse, aday Federal Hükümet’e kendisi ve aile bireyleri için göçmenlik başvurusu yapabilir.
Bu sıralama bütün eyaletler için bire bir aynı değildir. Buradaki amaç sürecin uzunluğu ve ne kadar detaylı bir çalışma gerektireceği konusunda bilgi sahibi olmanızdır.
Kanada Vatandaşlığı
Kanada’ya Permanent Resident, göçmen olarak yerleşen her birey, The Canadian Citizenship Act’in (Kanada Vatandaşlık Kanunu) aradığı koşulları tamamladığında, Kanada vatandaşlığına başvurabilir.
Kanada Vatandaşlığına Başvurmak İçin Gerekli Koşullar:
- 5 yılın üç yılını Kanada’da geçirmiş olmak gereklidir.
Kanada’ya geçici vize ile gelinmiş ve sonradan göçmen olunmuş ise, göçmen olmadan geçirilen her bir tam gün yarım gün olarak sayılabilir. Toplamda 365 gün vatandaşlık süresine sayılabilir. - 18 ile 54 yaş arasındaki adaylar gerekli dil seviye testini geçmiş olmalıdır.
- Vatandaşlık başvurusunda esas alınan 5 yılın en az üç yılında gelir vergisi beyannamesi verilmiş olması gereklidir.
- Kanada içinde veya başka bir ülkede kişinin aleyhine verilmiş bir cezanın olmaması ve cezaevinde olmaması gerekir.
- Başvuru yapıldıktan sonra Kanada Vatandaşlık Bilgi Testi’ni geçmiş olmalıdır.
- 18 yaşından küçüklerin ve evlat edinilen çocukların vatandaşlık başvurularında izlenecek prosedür yukarıda özetlenen adımlardan farklıdır.
Daimi Yerleşik Kart Yenilemeleri
Permanent Resident Card Renewals
Kişi Permanent Resident göçmenlik statüsünü alıp Kanada’ya giriş yaptıktan sonra, ilgili göçmenlik dairesi Permanent Resident Card’ı posta ile kişinin adresine veya dosyada vekili var ise vekilinin adresine gönderir.
Permanent Resident Card, ehliyet büyüklüğünde bir kimlik belgesidir. Seyahat belgesi ve Permanent Resident statüsünün ispat belgesi olarak işlev görür.
Kart 5 yıl süre ile geçerlidir. Göçmen statüsünde olup da Kanada dışına seyahat edenlerin, Kanada’ya dönüşlerinde pasaportları ile birlikte bu kartı da yanlarında taşımaları gereklidir. Bu yüzden oldukça önemli bir belgedir.
Beş yıllık süre dolmadan yenileme başvurusu yapılabilir. Ancak göçmen olarak gelen kişilerin, bu kartı yenileyip, statülerini göçmen olarak korumaya devam edebilmeleri için iki yıllık süreyi doldurmuş olmaları gereklidir. Göçmen oldukları günden itibaren son beş yılın iki yılını Kanada içinde geçirmiş olmalılardır.
Kanada’da geçirilmesi gereken bu süre dolmamış ise kartın yenilenmesi başvurusu ret edileceği gibi kişinin statüsü de iptal edilebilir.
Gün sayımı, kanundaki istisnai durumlar, kartın geçersiz kalmasına neden olan diğer durumlar gibi bilinmesi gereken birçok detay vardır.
Nuriye Şahin, prensip olarak tüm süreçlerde başvuru yapan adaylara yol göstermektedir. Sadece Kanada’ya girişte değil, uyum sağlama ve sonraki süreçlerde de destek vermektedir. Bu yüzden bir müvekkil göçmenlik statüsünü aldığında vereceği hizmet sonlanmaz. İstenirse zamanı geldiğinde, göçmenlik statüsünü koruma ve vatandaşlık başvurusu için de yol göstermeye devam eder.
Temyizler (Appeals)
Appeals to Immigration Appeal Division (Göçmen Temyiz Bölümü’ne İtirazlar)
Immigration Appeal Division’a (Göçmenlik Temyiz Bölümü) yapılabilecek temyiz başvurularını kanun 4 ana başlık altında toplamıştır.
- Kefillik Temyizleri (Sponsorship)
- Kanada’dan Sınırdışı Edilme Temyizleri
- Residency Obligation Temyizleri (Oturma Yükümlülüğü Temyizleri)
- Göçmenlik Bakanlığı’nın Temyizleri
Residency Obligation Temyiz süresi 60 gün, diğerlerinde ise 30 gündür. Daha önce temyiz edilen başvuru dosyasına sunulmamış delillerin Temyiz Mahkemesi’ne sunulması mümkün değildir.
Bu sebepten dolayı göçmenlik başvuru dosyalarının profesyonel bir şekilde eksiksiz olarak hazırlanması çok önemlidir.
Bu konuda profesyonel olarak destek almak için lütfen iletişime geçin.
Refugee Appeal Division/Mülteci Temyiz Bölümü
Mülteci başvurusu reddedilen kişi veya Göçmenlik Bakanlığı, Göçmenlik ve Mülteci Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararı Mülteci Temyiz Mahkemesi’ne temyiz edebilir.
Temyiz süresi gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 gündür. Temyiz mahkemesi sadece uygulanan hukuk kurallarının, davanın dayanağı olan olguların temyiz incelemesini yapmakla sınırlıdır.
Federal Mahkeme Temyizleri (Federal Court Temyizleri)
Kanada Federal Mahkemesi’ne yapılacak temyizler ve yürütmeyi durdurma talepleri, doğrudan başvuru sahibi tarafından yapılabilir ya da temsilci olarak avukatlar tayin edilebilir. Federal Mahkeme’ye yapılan temyizlere başvurma süreleri ise Kanada içinde verilmiş kararlar için 15 gündür. Vatandaşlık ile ilgili temyizler için 30 gündür. Kanada dışında, elçiliklerin göçmenlik departmanı tarafından verilmiş kararlar için ise 60 gün olarak belirlenmiştir.